Uncategorized

JÓGA JAKO ŽIVOTNÍ STYL • Jiří (Mitra) Hájek • 16. února 2023

KDY: 16. 2. 2023
KDE: salónek Penzionu a Restaurantu Vyskeř (adresa)
ZAČÁTEK: 17:00 hod

VSTUPENKY: 150 Kč/ na místě: 190 Kč
VSTUPENKY ZAKOUPÍTE TADY • upozorňujeme, že kapacita míst je omezená!

Na přednášce bude jóga představena jako holistický, tedy celostní systém přístupu k životu. Staří Indové byli přesvědčeni, že kořenem veškerého zla a utrpení v tomto světě je naše vlastní nevědomost – avidja. Díky této nevědomosti a roztříštěnému nazírání se nám zdají být jevy a události nesouvisející a oddělené. Indická jóga, jako praktická duchovní nauka nabízí znovu propojit oddělené části celku, tedy těla, mysli, citu, duše, ducha, přírody i jejich vesmírného zdroje, v jednotný a synchronní celek. Tím člověka vede na spirituální úrověň, hlubokou duchovní cestu a praktikování jógy se tak v pravdě stává uměním samotného žití.

Přijďte na přednášku a sami si ověřte, co vám tento tradiční, více než 3000 let trvající systém nabízí. Součástí přednášky budou i praktická cvičení vsedě na židlích (nejsou potřeba žádné pomůcky ani speciální oblečení). Prostor bude i pro vaše otázky.

V rámci přednášky si budete moci zakoupit knihu Jiřího Hájka: Šatkarma, očistné techniky jógy (2017), za 150 Kč

Jiří (Mitra) Hájek, šel cestou tradiční rádža jógy a džňána jógy. Jeho průvodci na této cestě byli indičtí jogíni Suren Goyal, Paramhans Swámí Maheswarananda a dr.Mukmud Bhole.

Jeho největším učitelem, doslova guruem a současně duchovním přítelem se stal džňánajógín a mystik, dr. Eduard Tomáš. Potkal se sním již v začátcích své jógové praxe a stále, jakoby v pozadí, jej vede dodnes i když již není mezi námi. Od něj přijal, duchovní jméno Mitra.

Dr. Dušan Zbavitel, ve své knize Bohové s lotosovýma očima, uvádí, že: „Mitra, doslova přítel, je součástí indického panteonu a ztělesňoval pravdivost, větnost danému slovu a přijatým závazkům.

Jako božský přítel podněcuje lidi k družnosti, shodě a přátelské součinnosti“.

Od roku 1967 navštěvoval kurzy jógy a zajímal se nejen o fyzická cvičení, ale i o celou její filozofii, která jej velmi oslovila, protože ideálně vyvažovala jeho technicky zaměřenou profesi elektrotechnika.  Od r.1975, kdy získal první certifikát cvičitele jógy, se začala odvíjet jeho lektorská praxe. Je držitelem nejvyššího oprávnění pro výuku jógy – učitel jógy I. třídy a po celou tu dobu, tedy více než 40 let, pořádá pravidelná týdenní cvičení a jedenkrát ročně i víkendové semináře. V době dovolených pořádá letní pobyty s jógou v tuzemsku i v zahraničí. Jako lektor Unie jógy se účastní školení učitelů jógy, nižších stupňů. V oblasti jógy se věnuje se i publikační činnosti (Šatkarma, Aštangajóga-skripta a další).