Uncategorized

O MOZCÍCH A MÝTECH aneb KONEC VLÁDY JEDNÉ RUKY • Jirka Tille • 2. února 2023

KDY: čtvrtek 2. února 2023
KDE: salónek Penzionu a Restaurantu Vyskeř (adresa)
ZAČÁTEK: 18:30 hod

VSTUPENKY: 199 Kč/ na místě: 240 Kč

FOTOGRAFIE Z AKCE NAJDETE TADY
VSTUPENKY ZAKOUPÍTE TADY – v tuto chvíli již není možné zakoupit vstupenky online. Doporučujeme REZERVACI – VOLEJTE: 774 499 935

SKVĚLÁ PŘEDNÁŠKA JIRKY TILLE, který se zabývá lateralitou, propojováním obou mozkových hemisfér, pomůckami a jednoduchými triky, jak svůj mozek trénovat, propojit a efektivně využít jeho kapacitu. Čerpá ze svých cest a poznatků od kozáků až po samuraje a jejich symetrických bojových umění. Propojení hemisfér pomáhá nejen při našem myšlení, ale také dokáže vyřešit či zlehčit mnoho „nevyléčitelných“ diagnóz (například koktání, autismus…). Jirka do ČR přivezl nejen flankýrovku, ale také mnoho zajímavých pomůcek pro propojování hemisfér (prstové činky, hudební nástroje…). Na přednášce vás čeká dávka úžasných informací, zajímavostí a tipů.
Tuto naplňující přednášku by si neměl ujít nikdo, koho zajímá vlastní rozvoj a fungování těla-mozku, ale ani rodič, který chce pro své dítě to nejlepší a chce mnoho věcí pochopit…

“Příběhy, ve kterých se nejvíce mýlíme jsou ty, o kterých si myslíme, že je známe nejlépe. Proto je nikdy nezkoumáme ani nezpochybňujeme.” Tento citát amerického paleontologa, evolučního biologa a historika vědy Stevena J. Goulda, můžeme směle přenést i na “příběh” o evoluční prospěšnosti ovládat primárně jednu ruku.

PŘEDNÁŠKA:
• Byla lidská společnost v historii vždy pravoruká?
• Je zkřížená lateralita opravdu způsobena mozkovou dysfunkcí?
• Co nám ve skutečnosti ukazuje motorický homunkulus?
• Jakou souvislost má církev, vzdělávací systém, průmyslová revoluce a pravoruká společnost?
• Kolik je dnes ve společnosti přeučených, tzv. skrytých leváků a jaké to má dopady?
• Jsou odborníky používané testy laterality relevantní?

Existují fakta, která dosavadní pohled na lateralitu člověka silně zpochybňují a zpochybnění dogmatu je první krok k odhalení pravdy. Mým úkolem je fakta a souvislosti předložit zvídavým lidem. Názor si pak může udělat každý sám.

O JIRKOVI: Do roku 2011 jsem úspěšně fungoval jako profesionální hudebník, k tomu jsem ještě trochu podnikal a vše nasvědčovalo tomu, že si pomalu dojdu k poklidné samotě stárnoucí “rockové hvězdy”. Už od roku 2009 jsem ale začal cítit velké změny v nastavení mojí mysli a to vyvrcholilo rozhodnutím ukončit kariéru hudebníka a zavřít poměrně prosperující firmu v roce 2011, aniž bych věděl, co vlastně chci dělat.

V následujících třech letech jsem procestoval různé části světa a během těchto cest mě napadla myšlenka, že se současným přístupem společnosti k lateralitě člověka není něco v pořádku. Na západní Sibiři jsem narazil na potomky kozáků a dostal jsem se tak k flankýrovce, která mi okamžitě učarovala. Bylo mi jasné, že bojovníci všech kultur a obzvlášť elitní jednotky, si vždy uchovávali informace o nejlepším nastavení biomechaniky těla a přirozeně jsem se tak postupně dostal k dalším symetrickým tradičním bojovým aktivitám filipínců, samurajů, číňanů, janičářů a dalších. Napadlo mě, že především přípravné cviky těchto bojovníků mohou přinést prospěch v civilním využití a začal jsem různé cviky sbírat a také praktikovat.

Postupně jsem se dostal k pomůckám na trénování jemné motoriky z různých kultur světa a začal jsem také bádat v historii, jak se v jednotlivých epochách lidé stavěli k funkční lateralitě člověka.

Původně jsem se tímto tématem zabýval z čisté potřeby bádat, ale časem jsem zjistil, že mám všechny příznaky přeučeného leváka a navíc, že jsem autista (Aspergerův syndrom), takže praktikováním na sobě jsem mohl svoje bádání posunout o úroveň výš.

Čím více informací jsem časem nasbíral, tím více bylo jasné, že si to nemůžu nechat jenom pro sebe.

Jirka Tille nabízí kurz Flankýrovky a také na www.vycentrujse.cz mnoho zajímavých a přínosných pomůcek pro propojování obou mozkových hemisfér. Pro toho, kdo se tímto tématem nadchne (stejně jako my), bude mít Jirka připravenou slevu na koupi pomůcek 🙂